Notebook, genelde kişisel kullanımlar için tasarlanmış kolaylıkla taşınabilen, daha çok ofis işlerini yapmak, sunumlar hazırlamak ve internette gezinmek için kullanılan bilgisayar türüdür. Dizüstü bilgisayarlar ile aynı sınıfta olan taşınabilir cihazlardır. Laptoplar genel olarak daha yüksek performanslı işler için kullanılırken, Notebooklar günlük kullanım için tercih edilmektedirler.
Tamamını GösterNotebook, genelde kişisel kullanımlar için tasarlanmış kolaylıkla taşınabilen, daha çok ofis işlerini yapmak, sunumlar hazırlamak ve internette gezinmek için kullanılan bilgisayar türüdür. Dizüstü bilgisayarlar ile aynı sınıfta olan taşınabilir cihazlardır. Laptoplar genel olarak daha yüksek performanslı işler için kullanılırken, Notebooklar günlük kullanım için tercih edilmektedirler.
Bu tür bilgisayarların Notebook olarak isimlendirilmelerinin ana nedeni ekran boyutlarıdır. Genelde ekran boyutları 14" ve altıdır. Ancak bazı markalarda 15,6" ve 17,3" boyutlarında notebook olarak isimlendirilen ürünler de mevcuttur. Hafif ve ufak tasarımlı yapıları boyutlarda olmaları onları kolayca taşınabilir kılar. Cihazınız yanınıza alıp seyahat esnasında işlerinizi kolayca takip edebilirsiniz. Dahili şarj edilebilir bataryaları sayesinde fişe takma zorunluluğu olmadan saatlerce kullanabilirsiniz.
Notebooklar, masaüstü bilgisayarlara nazaran daha sade donanım konfigürasyonuna sahip olsalar da bazı üst seviye modelleri oyunlarda iyi performans vermekte ve desktoplarla boy ölçüşebilmektedirler. Gelişen teknolojiyle, işlemci(CPU) ve ekran kartı gibi önemli parçaların çok daha küçük ve yüksek performanslı modellerini de üretilmesi sayesinde artık notebook satın alırken daha çok seçeneğe sahibiz. Notebook fiyatları da bu geniş seçenek yelpazesindeki donanım çeşitliliğine göre değişmektedir.
Notebooklarda bu fiyat ve donanım çeşitliliğinin fazla olması seçim yaparken zorlanmanıza neden olabilir. Acaba benim için en uygun notebook PC hangisi? diye kendi kendinize sorabilirsiniz. Uygun fiyatlı ve kaliteli bir bilgisayar satın almak için öncelikli olarak ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Sadece ofis işlerinizi takip etmek, maillerinizi okumak, film izlemek ve sosyal medya paylaşımları için kullanacaksanız paylaşımlı(onboard) ekran kartı olan bir model sizin için yeterlidir. Eğer oyun oynamak ve grafik temelli programları kullanmak istiyorsanız harici ekran kartı olan ve işlemcisi yüksek bir modeli tercih etmelisiniz.
Notebook satın alırken dikkat edilmesi gereken önemli bileşenler ve bu bileşenlerin kısa tanımlarını sizin için yazdık.
İşlemci(CPU)
İşlemci bir bilgisayarın kalbidir. Bilgisayarın çalışması esnasında ver işleme ve hesaplama işlemini gerçekleştirir. Tüm işlemcilerin merkezidir. Bu sebeple bu bileşene merkezi işlem birimi(Centeral Process Unit, kısaca CPU) denir. İki büyük işlemci markası vardır. Intel ve AMD. Intel işlemcinin Celeron , Core 2 Duo, i3, i5, ve i7 gibi modeller bulunuyor. AMD işlemcinin ise A4, A6, A8 ve A10 gibi modelleri bulunmaktadır. İşlemci numaraları büyüdükçe işlem güçleri de artmaktadır. Satın alacağınız notebooktan beklediğiniz performansa göre yüksek ya da daha düşük işlemcisi olan bir model seçebilirsiniz. Seçeceğiniz model ne olursa olsun Evkur Finansman Tüketici Sözleşmesi ile uygun fiyatlı taksitlerle satın alma imkanından faydalanabilirsiniz.
Bellek-RAM(Random Access Memory)
Bilgisayarın önemli parçalarından biridir ve çalışma performansını doğrudan belirler. Çalışma esnasında üretilen verilerin geçici olarak depolandığı alandır. Üzerinde çalıştığınız dosyaların verileri anlık olarak burada tutulur. RAM değeri ne kadar yüksek ise çalışma anında o kadar çok aktif veri kullanılabilir. RAM değerinin yüksek olması özellikle oyun oynarken veya grafik programları kullanırken bilgisayarın takılmadan akıcı bir şekilde kullanılabilmesini sağlar. Eğer RAM değeriniz yeterli değil ise bazı programları kullanamayabilirsiniz.
Ekran Kartı
Bilgisayarlarda ekrana görüntünün yansıtılmasını sağlayan donanım parçalarıdır. Ekran kartı seçerken hafızasına, chipsetine ve DirectX desteği gibi özelliklerine bakılmalısınız. ATI ve NVDIA piyasada bulunan büyük ekran kartı markalardır. Notebookunuzda oyun oynamak istiyorsanız 2GB ve üstü hafızaya(RAM) sahip ekran kartı olan bir modeli seçmelisiniz. Eğer amacınız sadece günlük işlerinizi yapmak ise paylaşımlı bir model ihtiyacınızı karşılayacaktır.
HDD
Hepimizin de bildiği gibi harddiskler temel veri depolama alanıdır. Yani yüklediğimiz filmler, müzikler, oyunlar ve işletim sistemi de dahil olmak üzere dosyalar bu aygıta saklanmaktadır. Yüklenen veriler harddisk içinde dönebilen metal disklerde saklanmaktadır. Genelde notebooklarda 320GB ile 1 TB arası kapasitelerde bulunmaktadır. Eğer dosyalarınız büyük hacimli ise 1TB'lık bir modeli satın alabilirsiniz.
SSD(Solid-state drive - Katı hal sürücüsü)
İçlerinde hareket eden parçalar bulunmadığı için sessiz çalışır, az ısınır ve az enerji tüketirler. SSD'ler bilgisayarın çalışma hızını arttıran ve en hızlı depolama biçimlerindendir. Bazı notebook modellerinde hem SSD hem de HDD bulunur. İşletim sistemi SSD'ye yüklenir. Bu sayede cihaz çok daha hızlı çalışır.
Özeti Göster